Muista pureskella riittävästi – hotkiminen turvottaa

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Rasvaiset ruoat saavat vatsan tuntumaan turvonneelta, minkä vuoksi turvotusta laskiessaan tulisikin muistaa jättää ruokavaliosta ensimmäisenä pois esimerkiksi perunalastut, juusto ja öljyiset salaatinkastikkeet. Epäterveellinen ruoka ei kuitenkaan aina ole syypää turvotukseen.

Myös yllättävät terveelliset ruoat ja virvoitusjuomat saavat vatsan turpoamaan, minkä vuoksi turvotuksen syy voikin löytyä esimerkiksi runsaasta kivennäisveden juomisesta tai maitotuotteiden nauttimisesta. Myös liian nopea syöminen voi aiheuttaa tukalaa oloa, koska ruuan sulatteleminen alkaa jo suusta.

Poosh-hyvinvointisivuston mukaan yllättävän monien ihmisten suolistovaivat johtuvat liian nopeasta hotkimisesta. Vatsalaukulla ei ole hampaita, minkä vuoksi ruuan huolellinen pureskeleminen on erityisen tärkeää vatsan hyvinvoinnin kannalta. Hotkiminen voi aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja ja väsymystä.