Nainen kuoli sairaalaan kohdistuneen hakkeri-iskun seurauksena

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Saksassa tutkitaan ensimmäiseksi suoraan hakkerien toiminnasta aiheutuneeksi epäiltyä kuolemantapausta. Düsselforfissa sijaitsevassa sairaalassa hoidossa ollut nainen kuoli hakkeri-iskun seurauksena.

Düsseldorfin yliopistolliseen sairaalaan tietojärjestelmä kaatui 9. syyskuuta kiristysohjelman ansiosta. 78-vuotiaalle potilaalle oli määrä suorittaa elintärkeä leikkaus, joka ei kuitenkaan onnistunut hakkeri-iskun vuoksi. Nainen jouduttiin toimittamaan 30 kilometrin päähän sijaitsevaan toiseen sairaalaan, jossa häntä ei AP-uutistoimiston mukan enää ehditty pelastamaan.

Sairaalalle ei kiristysohjelmasta huolimatta tehty konkreettisia vaatimuksia, ja tietokonejärjestelmä on sittemmin saatu toimimaan normaalisti. Iskun kerrotaan onnistuneen yleisesti käytössä olevasta ohjelmasta paljastuneen heikon kohdan ansiosta. Syyttäjien mukaan hakkeri-iskun taustalla olevat tahot ovat saattaneet syyllistyä tekonsa myötä kuolemantuottamukseen, ja tapausta tutkitaan parhaillaan.