Tutkimus: Yhdysvaltalaiset äänestävät presidenttiä tunnepohjalta – Donald Trump aiheuttaa inhoa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa pidetään tänä vuonna presidentinvaalit. Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset äänestävät pääasiassa siksi, että haluavat estää ei-toivotun lopputuloksen. Tunnepohjalta tapahtuvassa äänestämisessä koetaan erilaisia tuntemuksia jokaisen ehdokkaan mukaan.

Suomalaisyhtiö NayaDayan sekä YouGovin ja Statistan yhteistyöllä toteutettu tutkimus paljasti, miten Donald Trumpin ja Mike Pencen tai Joe Bidenin ja Kamala Harrisin mahdolliset valinnat vaikuttavat USA:n kansalaisten tunteisiin ja käyttäytymiseen. Yleisimpiä tunteita ovat helpotus, inho, pelko ja pettymys. Eniten inhoa aiheuttavalle Trumpille tulisi tutkimuksen mukaan 32 prosenttia äänistä ja helpotuksen tunteita herättävä Biden saisi sen sijaan 45 prosenttia äänistä.

– Eniten valittu tunne Trumpin uudelleenvalintaa kohtaan on luotaantyöntävä inho, joka kuvaa äänestäjien moraalisten standardien rikkomista. Pence on Trumpin heijastus: Pencen uudelleenvalinta herättää vielä enemmän inhoa mutta ylipäätään vähemmän tunteita. Bidenin kohdalla yleisin tunne on helpotus, joka kertoo uhan välttämisestä, NayaDaya Oy tiedottaa.