Nyt se on tutkittu: Söpöjen eläinten katselu parantaa hyvinvointia

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eläinvideoiden katseleminen ei ole pelkkää viidettä, vaan sillä voi olla myös merkittäviä vaikutuksia ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Tuoreen tutkimuksen mukaan söpöjen eläinten katselu nimittäin vähentää stressiä.

Iso-Britannian Leedsin yliopiston tutkijat ja Tourism Western Australia – viranomaistahot yhdistivät taannoin voimansa tutkiakseen söpöjen eläinvideoiden katselun psykologisia ja fysiologisia vaikutuksia. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka eläinvideoiden katselu 30 minuutin ajan vaikuttaa verenpaineeseen, sydämen lyöntitiheyteen ja ahdistukseen. Koehenkilöille näytettiin videokoosteita muun muassa kissan- ja koiranpennuista, gorillavauvoista ja maailman onnellisimman näköisiksi eläimiksi kuvailluista quokkista.

Tutkimus ajoitettiin tenttijaksoon, sillä koehenkilöinä toimineiden opiskelijoiden ja henkilökunnan stressitasot ovat silloin tyypillisesti erityisen korkealla. Kaikissa tapauksissa niin verenpaine, sydämen lyöntitiheys kuin ahdistuksen tunnekin vähenivät osallistujien katseltua eläinvideoita 30 minuutin ajan. Verenpaine putosi keskimäärin lukemasta 136/88 ihanteelliseksi kuvailtuun lukemaan 115/71.

CNN-uutissivuston mukaan useimmat kokeeseen osallistuvat suosivat videoita kuvien sijaan. Eniten osallistujia miellyttäneissä videoissa eläimet olivat tekemisissä ihmisten kanssa. Tohtori Andrea Utleyn tavoitteena on jatkaa aiheen kahdeksan session pituiseksi kaavailtua tutkimista ensi vuonna, mikäli koronavirustilanne sallii sen.