Liian moni suomalainen harrastaa suojaamatonta seksiä – tuore tilasto ei mairittele

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kondomin käyttö on ainoa tapa suojautua sukupuolitaudeilta yhdynnän aikana. Silti noin 60 prosenttia miehistä ja 40 prosenttia naisista myöntää, että eivät käytä riittävää suojausta harrastaessaan seksiä uuden kumppanin kanssa.

Seksivälinevalmistaja Kaalimato.comin tekemän tutkimuksen mukaan 55 prosenttia suomalaisista on harrastanut seksiä ilman kondomia uuden kumppanin kanssa. Suomalaisista 25–34-vuotiaista osuus on jopa 62 prosenttia. Yleisin syy harrastaa suojaamatonta seksiä uuden partnerin kanssa on kondomin puuttuminen molemmilta osapuolilta.

– Seksuaalisessa kiihkossa kondomin käyttö voi joskus unohtua. Seksitauteja ei välttämättä oteta riittävän vakavasti tai ajatellaan, ettei toisella voi mitään tauteja olla. Jotkut kokevat kondomin pukemisen latistavan tunnelmaa, ja mieluummin saatetaan tietoisesti harrastaa suojaamatonta seksiä ja mahdollisesti käydä seksitautitesteissä tämän jälkeen tai säännöllisesti, toteaa seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen.

Kondomin käyttö on suotavaa myös suuseksin aikana ja markkinoilla on vaihtoehtoja niin naisille kuin miehille. Kaalimato.com jakaa vuosittain yli satatuhatta kondomia.

– On tärkeää muistaa, että vain kondomi suojaa seksitaudeilta. Mikäli seksiin liittyy jotain, mistä ei itse pidä, ei siihen tarvitse suostua. Mikäli kondomin pukeminen laskee erektiota, voi tilalla kokeilla naisten kondomia tai tuottaa ja saada mielihyvää jollakin muulla tavalla, kuin yhdynnän kautta, Lavikainen muistuttaa.