Hidastatko hirvivaara-alueella? Liian moni suomalainen ei välitä varoitusmerkeistä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan tekemän kyselyn mukaan kolmannes autoilijoista on törmännyt tai ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa. Vain joka viides kertoo silti hiljentävänsä vauhtia hirvieläinvaaran alueella. Riski eläinkolareihin kasvaa syksyllä.

Tänä vuonna hirvi- ja porovaroitusmerkkien rinnalle tuli myös kauriista ja peuroista varoittava liikennemerkki. Vaaratilanteet eivät kuitenkaan vaikuta lisänneen varovaisuutta. Kun autoilijoilta kysyttiin, kuinka he suhtautuvat tiellä oleviin hirvieläinvaarasta kertoviin merkkeihin, enemmistö vastaajista kertoi lisäävänsä tarkkaavaisuutta, mutta vain joka viides hidastavansa nopeutta. Joka kymmenes kertoi, ettei aina huomaa varoitusmerkkejä, ja seitsemän prosenttia vastaajista myönsi, että ei reagoi niihin mitenkään.

– Kyselyn tuloksista ilmenee, että kaikkiaan vaaratilanteita eläinten kanssa sattuu liikenteessä varsin paljon. Yksilötasolla niitä ei kuitenkaan satu usein ja siksi riskiä ei osata ottaa niin vakavasti, että esimerkiksi hidastettaisiin vaara-alueilla ajonopeutta. Hirvieläinvaaran alueella kannattaa kuitenkin aina, paitsi lisätä tarkkaavaisuutta, myös edes hieman hidastaa vauhtia. Pienikin nopeuden alentaminen tuo lisää pelivaraa toimia yllättävissä tilanteissa ja se lyhentää jarrutusmatkaa, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.