HS: Ruotsissa löydetty vasta-aine koronavirukseen – pysäyttää taudin heti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ruotsalaiset tutkijat ovat löytäneet koronaviruksen leviämisen estävää vasta-ainetta alpakoista. Karoliinisen instituutin tekemä löydös auttaa jalostamaan lääkettä covid-19 -infektion taltuttamiseen. Yhdestä alpakasta tuli kokonaan immuuni virukselle.

Helsingin Sanomien mukaan Alpakan elimistössä on valmiina vasta-ainetta koronaviruksen proteiiniin. Vasta-aineen käyttöä on testattu alpakoiden lisäksi myös ihmisillä, ja testien tulokset ovat lupaavia. Saman löydöksen perusteella kehitellään uudenlaista syljestä otettavaa pikatestiä, mikä paljastaisi sairastumisen 15 minuutissa.

Alpakat ovat eteläamerikkalaisia villan tuotantoon jalostettuja eläimiä, jotka ovat rantautuneet Suomeen saakka. Ne kuuluvat kamelieläimiin ja ovat läheistä sukua laamalle. Inkat pitivät alpakoita uskonnollisesti pyhinä eläimiä – nyt niistä on hyötyä lääketieteelle.