Poliisi tutkii: Lapset maksaneet ostoksia leikkirahalla Torniossa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Lapin poliisi kertoo, että Torniossa on tullut ilmi väärennettyyn rahaan liittyviä tapauksia viime aikoina. Kauppiaat ovat kertoneet, että 10–12-vuotiaat lapset ovat tarjonneet maksuvälineenä leikkirahaa. Aidolta näyttävä seteli on kuitenkin sisältänyt tiedon väärennöksestä.

Poliisin mukaan leikkirahan kääntöpuolella lukee punertavalla tekstillä: ”This is not legal. It is to be used for motion props”. Usein seteli on saatu muutamaa vuotta vanhemmalta kaverilta ja pienempi lapsi ei välttämättä ole edes tajunnut setelin olevan kelvoton. Setelit ovat olleet 20 euron seteliä muistuttavia.

– Lasten vanhempien olisi syytä ottaa keskusteluun lasten kanssa, että tällaisia leikkirahoja on nyt liikkeellä ja jos joku kaveri sellaisia jakelee, niin ne on syytä toimittaa vanhemmille.

Suomessa on ollut tänä vuonna liikkeellä väärennettyä rahaa vastaavalla tekstillä. Kaksikymppisten lisäksi on käytetty myös viidenkympin seteliltä näyttäviä väärennöksiä. Kauppiaita ja myyjiä kehotetaan tarkkaavaisuuteen, vaikka heillä olisikin käytössä setelintunnistuslaite.