Älä anna talven yllättää – näillä vinkeillä vältät liukkaan kelin liikennekaaoksen

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on talviset liikenneolosuhteet joka vuosi, silti otsikoissa kerrotaan loppusyksystä, kuinka talvi yllätti autoilijat. Sääennusteet lupaavat nyt ensimmäisiä räntäsateita ja liukkaita teitä Suomeen, joten parin asian muistuttaminen lienee paikallaan.

– Poikkeuksellisen lämpimän syksyn jälkeen ajokelin muutos voi tulla yllätyksenä. Jos elohopea on nollassa tai sen alle, jossakin kohti matkaa on varmasti jäätä ja liukasta. Harva etenkään Etelä- ja Keski-Suomessa on vielä harkinnut talvirenkaiden vaihtoa, joten esimerkiksi öisen lumisateen jälkeen voi olla viisasta jättää auto päiväksi kotiin. Myös mustajää saattaa yllättää ensimmäisten pakkasöiden jälkeen, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

1. Seuraa säätä ja ajokeliä2. Ennakoi3. Valitse renkaat kelin mukaan4. Huomioi tilannenopeus ja turvavälit

Pakkaselle mentäessä tie jäätyy. Tunnustele tien pitoa heti liikkeelle lähdön jälkeen. Liukkaalla tiellä nopea reagointi ei auta, joten kuljettajien tulee ennakoida. Lähde liikkeelle aikaisemmin. Pohdi renkaanvaihtoa, mutta älä pidä turhaan nastarenkaita. Tarkkaile keliä ja tulevia sääjaksoja sekä ota huomioon esimerkiksi matkat pohjoiseen. Huolellinen kuljettaja sovittaa nopeuttaan näkyvyyden, kelin ja liikennetilanteen mukaan. Liukkaalla tiellä ja heikolla näkyvyydellä on tärkeää säilyttää muihin riittävä välimatka.

– Olivat olosuhteet mitkä vain, tärkein liikenneturvallisuustekijä löytyy lopulta ratin ja penkin välistä. Talvisella ajokelillä meistä kukin voi vähentää nopeutta, pidentää turvaväliä edellä ajaviin ja varata matkoihin enemmän aikaa. Eli hieman vauhtia alas ja lisää ennakointia, niin voimme pienentää esimerkiksi ketjukolareiden ja ulosajojen riskiä, sanoo Nieminen.