Selkäleikkauksesta voi toipua – räätälöity lihaskuntoharjoittelu ja itsehoito tärkeitä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suurin osa ihmisistä kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Selkäkipu on myös yleinen sairauspoissaolon syy työelämässä. Selkävaivoja voi hoitaa ja kuntouttaa säännöllisellä liikunnalla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan, Keski-Suomen keskussairaalan ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan yhteistyöprojektina toteutetussa väitöskirjatutkimuksessa havaittiin, että vartalon lihasten harjoittaminen sekä riittävä määrä kuntoliikuntaa tukevat leikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Esimerkiksi alaselän jäykistysleikkaukseen menevillä potilailla on heikko lihasvoima jo ennen leikkausta.

Parantuminen ja lihasten toipuminen leikkauksen jälkeen vaativat jokaiselle potilaalle räätälöityä kuntoutusta ja harjoitussuunnitelmaa. Lisäksi kotiharjoittelu vaikuttaa kuntoutumiseen ja voimien parantumiseen. Harjoittelu parantaa vartalon ojentaja- ja koukistajalihaksia.

– Tärkeänä havaintona pidän sitä, että leikkaukseen tulevilla selkäkipupotilailla fyysinen aktiivisuus vaikuttaa olevan hyvin vähäistä. Leikkauksen jälkeen fyysinen aktiivisuus lisääntyi merkittävästi vuoden aikana, mutta se ei yksin riitä toimintakyvyn parantamiseen, vaan yksilöllisesti räätälöityä kuntoutusta tarvitaan, terveystieteiden väitöskirjan tehnyt Outi Ilves painottaa.