MTV: Koronavirus tuli Suomeen turistien mukana – toinen aalto samoin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan Suomen molemmat koronavirusaallot ovat peräisin ihmisten ulkomaan matkoilta. Tämä ei liene yllätys, sillä osa pandemian alussa maailmalta palaavista ihmetteli, miksi lentokentillä ei ohjeistettu tai testattu ihmisiä. Koronaviruskaranteeni oli aluksi vapaaehtoista.

Karanteenista tuli pakollista vasta siinä vaiheessa, kun virus oli edennyt jo epidemiaksi Suomessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut testiin pääsemistä. Sitten ymmärrettiin lisätä koronavirustestien tekemistä kansalaisten keskuudessa. Terveysviranomaisten mukaan toinen aalto oli noin tuhannen lomailijan matkatuliainen. He toivat viruksen uudestaan Suomeen elokuussa. MTV Uutisten mukaan kuitenkin vasta nyt, seitsemän kuukautta epidemian alkamisen jälkeen, vaaditaan myös matkustajien laajamittaista testaamista.

– Matkailijat, jotka haluavat välttää karanteenin, voisivat varata jo lippua tilatessaan ajan koronavirustestiin ja käydä sitten majapaikkansa lähinnä olevassa näytteenottopisteessä. Näin toiminta olisi jouhevaa ja näin voisimme varmistaa, että matkailijat, jotka Suomeen tulevat yli kolmeksi vuorokaudeksi saisivat tietää testauksesta ja omaehtoisesta karanteenista, kertoo HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen MTV Uutisille.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tuhat-lomailijaa-toi-elokuussa-koronan-toisen-aallon-suomeen-turkista-tulleilla-matkailijoilla-eniten-tartuntoja-lokakuussa/7958862?fbclid=IwAR2DMW7UP16zGPJ9I8xJV9bWtgEnMqd60RLnZWjxjGjh_sOkEJ1YpQGRdbU#gs.j5vf6t