Marttaliitto harmittelee: ”Eniten tienaavat aiheuttavat isomman hiilijalanjäljen kuin pienituloiset”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kotitalouksien asialla oleva Marttaliitto seuraa aikaansa. Nyt kansalaisjärjestö on ilmaissut huolensa ihmisten ylenpalttiseen kuluttamiseen liittyen. Marttaliiton mukaan mainonta ja sosiaalinen paine ajaa monet meistä kuluttamaan yli varojemme ja maapallon kantokyvyn.

– Kotitaloudet tuottavat kaksi kolmasosaa Suomen kulutusperäisistä kasvihuonekaasupäästöistä. Sillä on siis merkitystä, minkä verran kulutamme ja mihin. Kuluttamisen aiheuttamaa ympäristökuormaa voi arvioida käytettyjen eurojen perusteella, Marttaliitto tiedottaa.

Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimien viitebudjettien mukaan keskivertosuomalainen tuottaa yli tuplasti enemmän kasvihuonepäästöjä kuin pienellä rahalla toimeentuleva. On selvää, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan sekä muutoksia yhteiskunnan rakenteissa, että kulutustottumuksissa.

– Usein keskusteluissa käy ilmi, että pienituloiset kokevat, etteivät he voi kuluttaa kestävästi, koska tarjolla ei ole lompakolle sopivia ympäristöystävällisiä tuotteita. Toisaalta, jos taas rahaa on enemmän käytettävissä, valinnan mahdollisuuksia on enemmän. Siltikin eniten tienaavat aiheuttavat isomman hiilijalanjäljen kuin pienituloiset. Pohdimme somekampanjassamme, mistä tämä kertoo.

Marttaliitto ja Takuusäätiö järjestävät aiheesta keskustelua Twitter-chatissa perjantaina 23.10. klo 13–14 tunnisteella #kohtuukulutus. Keskustelua moderoidaan Marttaliiton twitter-tililtä (@marttaliitto). Mukana on asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka ovat perehtyneet kuluttamiseen, ekologisiin valintoihin ja ympäristöpäästöihin. Osallistujia haastetaan lisäksi pohtimaan keinoja, joita voisi ottaa käyttöön kulutuksen kohtuullistamiseksi. Kysymme myös, millainen rooli yrityksillä ja yritysvastuulla voisi olla kohtuullisemman kulutuksen edistämisessä.