NASAn luotain kosketti Bennu-asteroidia – keräsi mukaansa näytteitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASA lähetti vuosia sitten matkaan OSIRIS-REx -luotaimen, jolla on tärkeä tehtävä. Se tutkii Maapallon ohi lähietäisyydeltä 150 vuoden välein lentävää Bennu-asteroidia. Nyt OSIRIS-REx on onnistunueesti koskettanut Bennun pintaa.

Luotain hipaisi asteroidia noin 16 sekunnin ajan. Siinä ajassa se ehti kerätä taivaankappaleen pinnalta tomu- ja kivinäytteitä. Vielä ei selvinnyt, onnistuiko OSIRIS-REx keräämään tarpeeksi näytteitä Bennun pintahipaisun aikana. Maapallolle tutkittavaksi ne saadaan vasta vuonna 2023.

Bennu sijaitsee parhaillaan noin 334 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Asteroidin on pelätty mahdollisesti törmäävän Maapalloon tulevaisuudessa. Mahdollinen törmäys tapahtuisi tosin vasta vuonna 2135 ja sen mahdollisuus on yksi 2.700:sta.