Flunssakausi on alkanut – hunaja tutkitusti tehokas lääke

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oxfordin yliopisto on tutkinut hunajan vaikutuksia flunssan hoidossa. Tutkimustulosten mukaan hunaja on paras lääke ylähengitystietulehdusten hoitoon ja se lievittää erityisesti yskää. Hunajan tehoa tutkittiin sekä aikuisilla että lapsilla.

Tutkijoiden mukaan hunaja tehoaa flunssan oireisiin paremmin kuin antihistamiinit, yskänlääkkeet tai kipulääkkeet. Asiantuntjiat suosittelevatkin, että flunssan hoitoon määrättäisiin enemmän hunajaa esimerkiksi antibioottien sijaan. Samalla voitaisiin hillitä lääkeresistanssin yleistymistä.

Tutkimustulokset julkaistiin British Medical Journal -julkaisussa. Hunajalla on lukuisia terveysvaikutuksia, mutta niidenkin saavuttamisessa auttaa säännöllinen tuotteen nauttiminen jo ennen varsinaisen sairauden puhkeamista. Hunajaa voi nauttia sellaisenaan tai kuuman juoman sekaan sekoitettuna.