Yhdysvaltojen vaalikiima kasvaa – Biden vedonlyöjien selvä ennakkosuosikki

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kampanjointi Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa on vajonnut ajoittain tasolle, jollaista ei ole koskaan aiemmin nähty. Vaalipäivä on 3. marraskuuta, ja koko maailma seuraaa nyt vaalikamppailun viime päiviä suurella mielenkiinnolla. Näin myös Suomessa.

Esimerkiksi monilla työpaikoilla on lyöty jo leikkimielisesti vetoa voittajasta, sillä vaalitulokseen liittyy tällä kertaa poikkeuksellisen suurta mielenkiintoa. Jääkö vaalien tämänhetkinen ennakkosuosikki Joe Biden rannalle vai liittyykö kenties presidentti Donald Trump harvojen yhden kauden yhdysvaltalaisten presidenttien joukkoon.

Kansan syvien rivien lisäksi myös vedonlyönnin ammattilaiset ovat nyt kertoneet omat näkemyksensä vaalituloksesta. Lukemattomat vedonlyöntiyhtiöt ympäri maailmaa ovat esittäneet omat todennäköisyytensä. Esimerkiksi Mr Green arvioi, että Bidenin voiton kerroin on 1,54 ja Trumpin kerroin on 2,55. Peliyhtiö siis katsoo, että Biden on todennäköisempi valinta presidentiksi.

Selkeä ero ennusteissa johtunee siitä, että Bidenin kaula Trumpiin oli viisi päivää ennen vaaleja peräti yhdeksän prosenttiyksikköä. Eron uskotaan kuitenkin pienenevän vaalien lähestyessä. Vuonna 2016 Donald Trump kiri altavastaajan asemasta ohi Hillary Clintonin, joten hän voi tehdä sen myös uudelleen. Aivan toinen kysymys sen sijaan on, miten käy, jos Biden voittaa vaalit ja varsinkin jos niin käy pienellä marginaalilla.

Trumpin lausunnot ja toimet antavat syyn epäillä, että hän voi pyrkiä jatkamaan presidenttiyttään, vaikka häviäisikin vaalit. Istuva presidentti on esimerkiksi arvostellut jyrkästi postitse annettavia ennakkoääniä, joita on nyt annettu ennätysmäiset 64 miljoonaa kappaletta. Vaalien voittajan julistaminen voi siis kestää hyvinkin pitkään. Siksi Mr Green veikkaa myös koska vaalivoittaja julistetaan. Kertointen perusteella se tehdään joko 4. marraskuuta tai vastaavasti 9. marraskuuta tai sen jälkeen.