Tekoäly tunnistaa koronatartunnan yskän äänestä

Digi Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmiskorva ei kykene luotettavasti erottamaan koronavirustartunnan saaneiden yskää tavanomaisesta yskästä. Nyt tutkijat ovat kuitenkin kehitelleet tekoälyä, joka mahdollisesti kykenisi tekemään niin.

Koronapotilaiden yskä eroaa yleensä hivenen terveen ihmisen yskästä silloinkin, kun tartunnan saaneilla ei ole näkyviä oireita. Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat ovat luoneet yskän äänestä hienovaraisia eroavaisuuksia erottavan algoritmin. Algoritmia on opetettu tunnistamaan eroavaisuudet tuhansien sekä terveiltä että koronatartunnan saaneilta ihmisiltä otettujen ääninäytteiden avulla.

Algoritmi kykeni kokeissa tunnistamaan koronayskän tuhannesta ääninäytteestä jopa 98,5 prosentin onnistumisasteella. Tutkijoiden mukaan algoritmin kouluttamista täytyy vielä jatkaa, mutta he suhtautuvat toiveikkaasti mahdollisuuteen käyttää teknologiaa koronapandemian vastaisessa taistelussa. Tavoitteena on kehitellä mahdollisten koronaoireiden tunnistamista kotiolosuhteissa helpottava ilmainen sovellus.