Oulussa oli koulu-uhkaus – poliisi selvitti tekijän nopeasti

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Oululaiseen oppilaitokseen kohdistettiin uhkaus. Poliisi on selvittänyt netin kautta tehdyn uhkauksen ja ottanut epäillyn kiinni. Henkilöä on kuulusteltu keskiviikkona 4. marraskuuta. Poliisi muistuttaa, että kaikkiin uhkauksiin suhtaudutaan yhtä vakavasti, vaikka ne olisi tehty huumorimielessä. Epäilty on tunnustanut teon.

Poliisi suhtautuu kouluihin kohdistuviin uhkauksiin aina äärimmäisen vakavasti ja sillä on vakavat seuraukset. Uhkauksen tultua poliisin tietoon, on viranomaisilla mahdollisuus käyttää erilaisia pakkokeinoja tapahtumien selvittämiseksi. Pakkokeinoista mainittakoon kiinniotot, kotietsinnät ja takavarikoinnit. Rekistereihin jää tieto tapahtuneesta ja sillä voi olla suurta merkitystä nuoren tulevaisuuden suhteen.

– Uhkailulla on aina seuraamukset, vaikka ne olisi heitetty niin sanotusti ”läpällä”. Näin ei tule toimia ja nuorten on syytä ymmärtää tämä, korostaa rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen.

Poliisi toivoo vanhempien keskustelevan lastensa kanssa koulu-uhkauksista. Koulu-uhkauksen esittäminen, vaikkakin vain ajattelemattomana vitsinä sosiaalisessa mediassa, aiheuttaa joka kerta suuren viranomaisoperaation ja sitoo runsaasti poliisin resursseja. Myös koulun henkilökunnan ja oppilaiden arki häiriintyy pahasti. Uhkaukset aiheuttavat aina ihmisissä myös erittäin paljon turvattomuuden, jopa pelon tunteita.

Miten toimia, jos havaitset koulu-uhkauksen? Kiireellisissä tapauksissa soita hätänumeroon 112. Kiireettömissä tapauksissa voit jättää tiedon havainnostasi esimerkiksi www.poliisi.fi/nettivinkki