Etätyö teki lemmikit onnelliseksi – toimistoon paluu voi aiheuttaa eroahdistusta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koirat ja kissat ovat nauttineet ihmisten läsnäolosta, kun niiden omistajat ovat tehneet töitä kotona pitkien poissaolojen sijaan. Osa ihmisistä haluaa palata takaisin toimistoihin työskentelemään. Lemmikit kannattaa valmentaa muutokseen.

Eläinlääkäri Bo Vanbeselaere eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperilta suosittelee aloittaman lemmikin totuttelun yksin oloon hyvissä ajoin. Etätyö voi häiritä esimerkiksi koiran unirytmiä, jos se on tottunut nukkumaan omistajan ollessa töissä.

– Vaikka koiran yksin kotiin jääminen ei vielä olisikaan ajankohtaista, varaudu siihen jo nyt. Pidä kiinni lemmikin arkirutiineista, kuten lenkkeily- ja ruoka-ajoista, poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Pidä myös huoli, että koirasi nukkuu tarpeeksi, vaikka olet aiempaa enemmän kotona, Vanbeselaere kehottaa.

Pentujen ja adoptiokoirien turvallisuuden tunne riippuu täysin omistajien läsnäolosta, joten niitä ei saa jättää yksin ensimmäisten päivien aikana uudessa ympäristössä. Pentu valmennetaan yksinoloon pikkuhiljaa. Harjoittelun voi aloittaa poistumalla yhteisestä tilasta hetkellisesti ja estäen koiraa seuraamasta, mutta säilyttäen näköyhteyden. Rauhallinen kehonkieli on tärkeää.

– Siten pentu tietää, ettei ole syytä huoleen. Palaa hetken kuluttua, mutta lähde uudestaan pian sen jälkeen kiinnittämättä koiraan mitään huomiota, Vanbeselaere neuvoo.