Suomen poliisi huolestunut: ”Rikollisuus kansainvälistyy ja ongelmanuorten määrä kasvaa”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Espoon poliisi kertoi noin vuosi sitten ikävästä ilmiöstä, jossa alaikäisiltä on löydetty teräaseita niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Teräaseet ovat olleet leipäveitsiä, rambopuukkoja, kääntöveitsiä, monitoimityökaluja eli ihan mitä sattuu. Poliisi korostaakin, että kaikenlaisten teräaseiden mukana pitäminen ilman hyväksyttävää syytä on laitonta.

Nyt Helsingin poliisi kertoo tehneensä saman havainnon. Teräaseet kulkevat lasten ja nuorten repuissa ja taskuissa. Nuorilla on mukanaan yhä useammin teräaseita, joita pidetään nuorten kertomaan mukaan hallussa yleensä ”omaksi turvaksi”. Tämän vuoden puolella onkin ollut havaittavissa selvä piikki erilaisten toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapidossa alle 18-vuotiaiden kohdalla.

Helsingin poliisin alaikäisten rikoksia tutkiva nuorisoryhmä on työssään huomannut, että väkivaltatilanteet liittyvät yhä useammin huumausaineisiin ja niiden myyntitilanteissa tapahtuneisiin ryöstöihin. Valtaosalla helsinkiläisnuorista menee hyvin, mutta pieni osa nuorista oirehtii ja tekee rikoksia. Joidenkin kohdalla ongelmat ovat kasautuneet aiempaa enemmän. Oirehtivista nuorista osa on ulkomaalaistaustaisia.

Suuressa osassa vakavista väkivaltarikoksista yhteisenä nimittäjänä on huono-osaisuus ja syrjäytyneisyys. Aikuisten ja nuorten rikollisuuden taustalla on myös usein päihde- ja mielenterveysongelmia. Helsingin poliisin ja sen yhteistyökumppaneiden yhteinen tavoite on katkaista mahdollisimman monen nuoren rikoskierre.

Lisäksi Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa tehtyjen havaintojen perusteella huumekauppa on Helsingissä erittäin kansainvälistä ja ulkomaalaista alkuperää olevien rikollisryhmien merkitys korostuu koko ajan enemmän. Tällaiset rikollisryhmät koostuvat usein samaa etnistä alkuperää olevista ammattirikollisista, joilla on taustansa vuoksi kovat kansainväliset yhteydet ympäri Euroopan.

– Suomessa toimivilla ulkomaisilla rikollisryhmillä ja heidän kansainvälisillä kontakteillaan on hallussaan koko huumekauppaan liittyvä ketju aina huumeiden hankkimisesta ja salakuljettamisesta niiden vastaanottamiseen ja levittämiseen asti, kertoo rikostarkastaja Markku Heinikari.

Kantasuomalaisia tulee rikostutkinnassa vastaan usein ensimmäisen kerran vasta käyttäjäportaassa. Perinteisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen yhdistettävät liivijengit ovat kokonaan näiden ryhmien ulkopuolella. Huumeiden myynnistä saatu rikoshyöty kuljetetaan Suomesta ulkomaille.

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa tehtyjen havaintojen perusteella ulkomailta on tultu hoitamaan myös huumekauppaan liittyviä väkivaltarikoksia Suomeen. Huumekauppa ja väkivalta nivoutuvat tiiviisti yhteen ja törkeitä huumausainerikoksia tutkittaessa paljastuu usein myös vakavia väkivaltarikoksia, kiristyksiä ja ampuma-aserikoksia. Huumekauppa on monesti motiivina muihin vakaviin rikoksiin.