Tälle planeetalle et haluaisi – meret ovat laavaa ja taivaalta sataa kiviä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASA paljasti taannoin arvioivansa, että pelkästään Linnunradalta voisi löytyä ainakin 300 miljoonaa elinkelpoista planeettaa. Satojen valovuosien päässä sijaitseva K2-141b ei kuulu niihin. Planeetta on olosuhteidensa äärimmäisyydessä poikkeuksellinen.

Elämä helvetilliseksi kuvaillulla K2-141b -planeetalla olisi käytännössä mahdotonta jo pelkästään sen yli 300 metrin sekuntinopeuksilla puhaltavien tuulten ansiosta. Planeetalla on myös laavameriä, ja sen taivaalta sataa kiviä. Siinä missä Maapallolla vesi nousee haihtuessaan ilmakehään ja laskeutuu jälleen pinnalle sateena, tapahtuu K2-141b:n pinnalla sama reaktio kiviainekselle.

Kiviplaneetan infernaaliset olosuhteet selittyvät McGill-yliopiston tiedotteen mukaan sen kiertoradan läheisellä sijainnilla suhteessa isäntätähteen. Planeetan toinen puolisko on jatkuvasti auringon puolella, minkä ansiosta lämopötilat kohoavat lähes 3 000 asteeseen. Jatkuvassa pimeydessä olevalla varjoisalla puolella pakkasta on puolestaan jopa -200 astetta.