Tukes muistuttaa: ”Akun virheellinen varastointi voi aiheuttaa tulipalon”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Akullisia laitteita ja esineitä ei kannata jättää kylmään tai kosteaan talven ajaksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ohjeistaa, että akut kannattaa varastoida kuivassa, hyvin tuulettuvassa tilassa. Akkuja ei pidä varastoida liian kuumassa tai liian kylmässä. Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa laitteen tai akun käyttöohjeista.

– Litiumioniakkuja on nykyisin monissa koneissa ja laitteissa, kuten sähkötyökaluissa, puutarhakoneissa, sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Jos et käytä akkukäyttöistä laitetta tai kulkuvälinettä talven aikana, varastoi se turvallisesti. Vääränlainen varastointi voi pilata akun eikä se ole enää käyttökelpoinen talven jälkeen. Pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon ladatessa, Tukesista kerrotaan.

Akkuja ei saa ladata kylmissä olosuhteissa. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää. Älä myöskään käytä laturia, joka näyttää vaurioituneelta, toimii epävarmasti tai jonka johto tai liittimet ovat vaurioituneet. Akkua ei pidä jättää latautumaan yksin etenkään asuintiloihin tai paikkaan, jossa on palavaa materiaalia ympärillä. Irrota laite laturista, kun lataus on valmis.