Sähköpotkulautoihin lisätään tekoäly – reagoivat jalankulkijoihin ja jalkakäytävällä ajoon

Digi · Terhi Piiroinen

Sähköpotkulaudat ovat kasvattaneet suosiotaan kaupunkiolosuhteiden kulkutapana. Ongelmana on ollut käyttäjien piittamattomuus tai vastuuttomuus. Nyt avuksi otetaan sähköpotkulautoihin kehitetty tekoäly, mikä havainnoi vaaranpaikkoja.

Euroopan johtava sähköpotkulautayhtiö Voi Technology ja mikromobiiliyritys Luna tuovat yhteistyön tuloksena tietokonenäön sähköpotkulautoihin ensimmäisenä maailmassa. Tekoäly tunnistaa ja reagoi jalankulkijoihin ja jalkakäytävällä ajoon, ja parantaa näin sekä kuljettajan että jalankulkijoiden turvallisuutta. Ensimmäinen kokeilu alkaa tällä viikolla vuoden mittaisella pilotilla Isossa-Britanniassa.

Samaa teknologiaa on käytetty jo moderneissa moottoriajoneuvoissa. Skuutteihin integroitu tekoäly mahdollistaa jalankulkijoiden havaitsemisen reaaliaikaisesti. Voi saa yhteistyön myötä käyttöönsä myös erittäin tarkkaa paikannustekniikkaa. Tekoälyllä pystytään hallitsemaan senttimetrin tarkkuudella, missä sähköpotkulaudalla voi turvallisesti ajaa ja pysäköidä.