Älä poista jäätä auton ikkunasta kuumalla vedellä – seuraukset voivat tulla kalliiksi

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yöpakkaset tarkoittavat myös auton ikkunoiden raappaamista aamuisin. Osa ihmisistä saattaa testata nettiniksejä jään poistamiseen, mutta Autoklinikka-yhtiöt varoittelevat ihmisiä kyseenalaisista trendeistä. Osa kikoista voi kuulostaa houkuttelevilta, mutta niiden turvallisuudesta ei ole takeita.

Monet autoilijat ovat varmasti kohdanneet joskus vinkin lasien sulatuksesta kuuman veden tai kuumavesipussin avulla. Kyseisellä menetelmällä saa toki lasit hetkessä sulamaan, mutta ikävä kyllä vähänkään kovemmalla pakkasella ne myös jäätyvät hyvin nopeasti uudelleen, eli menetelmä ei voita lasien raaputusta.

– Kuuman veden käyttö tuo myös mukanaan tuntuvia riskejä. Mikäli tuulilasissa sattuu olemaan vaikkapa kiveniskemä, äkillinen lämpötilavaihtelu voi edistää merkittävästi iskemän laajenemista halkeamaksi tai pahimmillaan jopa sirpaloida lasin. Tämä jippo kannattaa siis ehdottomasti ohittaa, varoittaa Autoklinikan Markus Helkamäki.

– Jääskrapa ja harja ovat ehdottomasti se varmin ja turvallisin tapa siistiä lumi ja jää pois auton ikkunoista. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että skrapa on kunnossa ja lasi puhdas, ettei tule epähuomiossa naarmuttaneeksi lasia. Lisäksi teillä näkee vielä ikävän paljon autoja, joiden tuulilasiin on raaputeltu pieni aukko kuskin eteen. Tuulilasi on laaja hyvästä syystä ja se tulisi ehdottomasti siistiä kokonaan ennen liikkeelle lähtöä, jotta muuta liikennettä voidaan turvallisesti havainnoida, Helkamäki vinkkaa, ja jatkaa:

– Raaputtamisen ohella hyvä vaihtoehto on joistain tuulilaseista löytyvä sisäänrakennettu lämmitysominaisuus, joka toimii tehokkaasti ja sulattaa nopeasti jään tuulilasista.