Skotlanti teki historiaa – asukkaille ilmaiset kuukautissuojat ja tamponit

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kuukautissuojabisnes jyllää maailmalla. Terveillä naisilla on kuukautiset kerran kuukaudessa, ja suojia on pakko ostaa säännöllisesti. Terveysside tai tamponi tulisi vaihtaa noin joka neljäs tunti, joten niitä kuluu kuukautisten aikana useita päivässä. Yksi terveysside maksaa keskimäärin noin 15 senttiä kappaleelta.

Skotlanti on nyt päättänyt ensimmäisenä maailmassa, että kuukautissuojista ei pitäisi maksaa mitään, koska kyse ei ole vapaaehtoisuudesta. Kuukautiset ovat biologinen ominaisuus. Säännölliset kuukautiset tulevat joka kuukausi, olipa rahaa ostaa suojia tai ei. Uuden Skotlannissa päätetyn lain mukaan kaikkien kuukuatissuojia tarvitsevien tulee saada ne jatkossa ilmaiseksi erilaisten jakelukanavien kautta, The Guardian uutisoi.

Kuukautissuojien ostaminen luo epätasa-arvoa naisten talouteen. Jos kuukautiset kestävät esimerkiksi viisi päivää, tulee terveyssiteisiin ja pikkuhousunsuojiin käyttää lähes sata euroa vuosittain. Markkinoilla on myös kestotuotteita, mutta myös niiden kertahankinta on kallista köyhien kukkarolle. Vääränlaisten kuukautissuojien käyttäminen luo terveysriskejä ja voi jopa vaikuttaa sosiaaliseen elämään, kun nainen ei pysty poistumaan kotoaan verta vuotaessaan.

Skotlannissa on lukuisia kahviloita ja tavarataloja, jotka tarjoavat asiakkailleen ilmaisia kuukautissuojia saniteettitiloissa. Sama trendi on myös nousemassa Suomeen.