Tukes varoittaa: ”Älä osta pienille lapsille isojen leluja”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut markkinoilla olevia alle 3-vuotiaille tarkoitettuja leluja. Testatuista 23 lelusta noin puolet todettiin tutkituilta osin puutteellisiksi.

– Alle 3-vuotiaille lapsille ei saa ostaa tai antaa käyttöön isompien lasten leluja, koska ne voivat olla vaarallisia pienten käsissä. Lelun pienet irtoavat osat tai lelun muoto saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaraa pienelle lapselle. Tämä on vanhempien, kummien ja isovanhempien syytä muistaa joulunajan leluostoksilla, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Testien perusteella 12 lelua oli tutkituilta osin kunnossa. Kaksi lelua poistettiin markkinoilta ja toisessa tapauksessa maahantuoja velvoitettiin keräämään lelu pois myös kuluttajilta. Kahden lelun osalta annettiin myyjälle ja valmistajalle kehotus korjata puutteet. Lisäksi ulkomaiset verkkokauppa-alustat poistivat vaarallisiksi todettujen tuotteiden myyntisivut käytöstä. Lisätietoa lelujen turvallisuudesta löydät täältä.