Teinien huumekaupat päättyivät törkeään ryöstöön – myyjiä uhkailtiin kirveellä Kannelmäessä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Neljä nuorta päätti ostaa huumeita. He menivät torstaina 22. lokakuuta tapaamaan kahta huumeita kaupannutta myyjää Helsingin Kannelmäkeen. Tilanne eskaloitui teräaseella ja kirveellä uhkailemiseen.

Helsingin poliisi kertoo, että 17-vuotias ja 19-vuotias olivat sopineet keskenään sosiaalisessa mediassa Kannelmäessä tapahtuvasta huumausainekaupasta. Huumekaupasta sovittiin sosiaalisessa mediassa. Lopulta paikalle lähti ostajan lisäksi toinen 17-vuotias, yksi 18-vuotias ja yksi 21-vuotias nuori. Myyjällä oli niin ikään kaupantekotilanteessa mukanaan toinen 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Kuuden henkilön kohtaaminen muuttui törkeäksi ryöstöksi. Epäilyllä oli mukanaan veitsi ja kirves. Poliisi epäilee, että toinen huumemyyjistä painettiin tilanteessa maahan mahalleen ja häntä uhattiin veitsellä. Toista asianomistajaa puolestaan uhattiin kirveellä: hänet pakotettiin laittamaan käsi puupölkylle ja samalla sanottiin, että käsi lyödään irti. Kummallekaan asianomistajalle ei tullut tilanteessa fyysisiä vammoja.

Epäillyt saivat saaliikseen 19-vuotiaalta törkeän ryöstön uhrilta huumausaineita ja muuta omaisuutta. Osa muusta omaisuudesta on palautettu myöhemmin takaisin asianomistajalle. Myyjä oli sanonut kaupasta hänen kanssaan sopineen 17-vuotiaan ostajan nimen poliiseille tapahtumapaikalla, mutta perui puheensa myöhemmin kuulusteluissa. Poliisi sai kuitenkin muuta kautta varmuuden ostajan ja törkeään ryöstöön epäiltynä olevan teinin henkilöllisuudestä.

‒ Tämä kuvastaa niitä haasteita, joita huumausainekauppaan liittyvien ryöstöjen tutkinnassa ilmenee. Monesti ryöstön asianomistajakin voi olla haluton puhumaan tapauksesta tai ei ilmoita asiasta poliisille lainkaan, sanoo tapausta tutkineen Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Kaikki neljä epäiltyä ovat olleet tapaukseen liittyen vangittuna, mutta heidät on sittemmin päästetty kuulustelujen jälkeen vapaaksi.

‒ Vaikka tapauksessa on ollut neljä henkilöä vangittuna, näyttää siltä, että toinen alaikäisistä epäillyistä on tullut paikalle sattumalta ja lähtenyt kolmen muun pojan mukaan hetken mielijohteesta. Toisaalta hän on itse kertonut, että hänet olisi pakotettu paikalle. Tämä taas ei ole tullut ilmi asianomistajien tai muiden epäiltyjen kuulusteluista, Forss kertoo.

‒ Tilanne kuvaa hyvin sitä, että vaikka ryöstöissä on alaikäisten kohdalla monesti mukana useita epäiltyjä, on tekemisen taso erilaista eri tilanteissa. Lisäksi voidaan yleisellä tasolla todeta, että muutamat aktiivisemmat henkilöt vetävät omalta osaltaan myös muita mukaan näihin vakaviin rikoksiin, Forss toteaa.