Syyttäjä vaatii Veijo Baltzarille vuosien vankeusrangaistusta – ihmiskauppaa ja seksuaalirikoksia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen kulttuurieliitin silmien alla vuosikymmenten ajan tapahtunut kyseenalainen teatteritoiminta nousi viimein uutisotsikoihin, kun poliisi alkoi tutkia kulttuurineuvos Veijo Baltzarin edesottamuksia. Rikosvyyhdin valmisteluistunto on käyty perjantaina 4. joulukuuta ja varsinaiset oikeudenkäynnit alkavat 9. joulukuuta.

Syyttäjät ovat kertoneet lukuisissa medioissa hakevansa 78-vuotiaalle Veijo Baltzarille noin 6-7 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Rikosnimikkeitä ovat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Poikkeuksellisen laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden esitutkinta kesti yli vuoden. Veijo Baltzarin uhriksi on joutunut seitsemän 1980‒2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa uhreista on ollut tekojen aikaan alaikäisiä. Kahta Baltzarin avustajanaista epäillään avunannosta ihmiskauppaan.