Sanna Marinin hallitus hyväksyi opiskelijoiden pakollisen terveysmaksun: ”Maksettava riippumatta siitä käyttääkö palveluja”

Ohhoh! · Stara.fi

Suomen nykyiset hallituspuolueet lupasivat edellisissä vaaleissa muun muassa koulutuksen kunnianpalautuksen, kolmanneksen korotuksen opintorahaan ja koulutusmiljardin. Jokainen lupauksista kaatui jo hallitusneuvotteluissa lähes vuosi ennen koronakriisiä. Niiden sijaan nyt Marinin hallitus on päättänyt ottaa käyttöön korkeakouluopiskelijoita koskevan uuden veroluonteisen lisämaksun.

SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton, Keskustan ja RKP:n muodostama hallitus on hyväksynyt korkeakouluopiskelijoiden pakollisen terveydenhuoltomaksun. Valtioneuvoston arvoltaan nyt vahvistama terveydenhoitomaksu tulee jatkossa maksettavaksi jokaiselle ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön piiriin kuuluvalle opiskelijalle huolimatta siitä käyttikö opiskelija palveluja vai ei.

– Opiskelijat maksavat YTHS:n palveluihin oikeuttavan terveydenhoitomaksun 1.1.2021 alkaen Kelalle. Maksun maksavat ne opiskelijat, jotka kuuluvat YTHS:n palvelujen piiriin. Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle riippumatta siitä, käyttääkö opiskelija YTHS:n palveluja, uudesta lisämaksusta kerrotaan.

Sosiaalisessa mediassa kritiikkiä heti tuoreeltaan saanut uudistus tulee Suomen Ylioppilaskuntien liiton mukaan olemaan keskimäärin opiskelijalle kustannusneutraali, koska uuden maksun myötä käyntimaksuista luovutaan. Maksajiksi tulevat jatkossa kuitenkin kaikki palvelujen piirissä olevat, kun aiemmin näin ei ole ollut.

Kelaan kahdesti vuodessa suoritettavan pakollisen terveydenhoitomaksun suuruus on vuodelle 2021 on 71,60 euroa. Ensimmäisen kerran korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle kevätlukukaudelta 2021. Maksun voi suorittaa Kelan asiointipalvelussa joulukuusta 2020 alkaen, ja maksun eräpäivä on 31. tammikuuta 2021. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluista ei peritä käyntimaksuja, mutta peruuttamattomien aikojen 40 euron maksu säilyy uudesta lisämaksusta huolimatta.

PÄIVITYS 11.12. kello 15.29: Artikkeliin täsmennetty, että opiskelijoilta perittävä terveydenhoitomaksu katsotaan myös asiaa koskevassa hallituksen esityksessä veroluonteiseksi. Lisäksi aikaisemmin terveydenhoitomaksun ovat perineet ylioppilaskunnat ylioppilaskuntien jäsenmaksun yhteydessä. Maksu tulee uutena ammattikorkeakouluopiskelijoiden maksettavaksi, koska he ovat nyt ensimmäistä kertaa oikeutettuja ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön terveyspalveluihin.