Yhdysvalloissa synnytys maksaa perheelle jopa miljoonia – jättivelat perheenlisäyksistä

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suomalaiset perheet ovat onnellisessa asemassa saadessaan käytännössä ilmaisen synnytyksen. Synnyttäjältä laskutetaan vain vuodeosaston vuorokausimaksu, jolloin lasku jää sitä pienemmäksi mitä nopeammin terve vauva ja äiti saadaan kotiutettua. Näin ei kuitenkaan ole esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa kaikki hoitotoimenpiteet laskutetaan itse potilaalta.

Tavanomaisesti synnyttäminen maksaa Amerikassa noin 11.000 dollaria. Hinta voi kuitenkin kasvaa nopeasti yli 30.000 dollariin mikäli äiti tarvitsee hoitoa synnytystä edeltävinäkin päivinä tai sen jälkeen. BuzzFeed-sivusto julkaisi TikTok-sovellukseen äitien kirjoittamat viestit, joissa he kertoivat rehellisesti paljonko heidän synnyttämisensä maksoi. Moni kertoi myös sen miten vanhaksi lapsi ehti kasvamaan ennen kuin sairaalamaksu saatiin hoidettua.

Äitien kirjoittamien viestien perusteella on selvää, että hyväpalkkaisilla aloilla työskentelevillä äideillä on työn puolesta etuutena saadut hyvät vakuutukset, jotka ovat kattaneet synnytyslaskusta suuren osan. Pienimmillään eräs äiti joutui maksamaan synnytyksestään 5.000 dollaria.

Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet näin onnekkaita. Monien sairaalamaksut ovat menneet nopeasti perintään ja vieneet luottotiedot. Osa perheistä on onnistunut maksamaan kymmenien tuhansien dollarien laskun kun kyseinen lapsi on ehtinyt kasvamaan jo noin kuusivuotiaaksi saakka.

Eräs äiti kertoi synnyttäneensä kolmoset ennenaikaisesti, minkä vuoksi jokainen vauva tarvitsi pidempää tarkkailua. Hänen laskunsa summaksi tuli kolme miljoonaa dollaria. Toinen äiti kertoi myös synnyttäneensä ennenaikaisesti poikansa, jolloin laskun summaksi oli tullut 2,75 miljoonaa.