Kinkkutemppu tulee taas! Kinkun rasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa järjestetään viidettä kertaa Kemianteollisuuden ja yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettu Kinkkutemppu. Viime vuonna keräykseen osallistui lähes 200.000 kotitaloutta ja joulunajan paistinrasvoja kerättiin yhteensä 58.500 kiloa. Kinkkutempun avulla paistinrasvat kierrätetään hyötykäyttöön.

Keräyspisteitä on tänä vuonna ennätykselliset 349 kappaletta ja ne aukeavat 18. joulukuuta. Keräys päättyy 8. tammikuuta vuonna 2021. On laskettu, että pelkästään yhden kinkun rasvoilla valmistetulla dieselillä voi ajaa kolme kilometriä ja sen avulla vähennetään kasvihuonepäästöjä jopa 90 prosenttia fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna.

– Kinkkutempun suosio on yllättänyt vuosi toisensa jälkeen. Alkuaan yhden joulun tempauksesta on tullut hyvän mielen jouluperinne, joka innostaa osallistumaan ja näyttää konkreettisesti sen, miten yhteistyöllä kiertotaloudesta tulee osa arkea ja juhlaa, osa hyvää elämää sanoo Kemianteollisuuden johtaja Susanna Aaltonen.