Valtava tunneli paljastui vankilan alta – poliisit epäilevät El Chapon kartellia

Ohhoh! · Tim Isokivi

Perun poliisi on löytänyt lähes 200 metriä pitkän maanalaisen tunnelin, joka johtaa paikalliseen Castro Castron vankilaan. Viranomaiset uskovat tunnelin olevan Sinaloa-kartellin rakentama. Sinaloan perusti yhdessä Ismael ”El Mayo” Zambadan kanssa pahamaineinen huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzman.

Poliisin mukaan kartellin tavoitteena oli todennäköisesti avustaa serbialaista huumediileri Zoran Jaksicia pakenemaan vankilasta tunnelin kautta. Jaksic pidätettiin vuonna 2016 Grupo America -rikollisjengin johtamisesta. Tunnelin rakentaminen kuitenkin keskeytyi helmikuussa 2019 viranomaisten saatua vihiä pakosuunnitelmasta ja siirrettyä Jaksicin Piedras Gordasin vankilaan.

Tunnelin olivat rakennuttaneet kaksi Sinaloan kartelliin kuulunutta vankia, joista toinen oli meksikolainen ja toinen serbi. Sitä kaivamaan oli palkattu kuusi ihmistä Meksikosta, Kolumbiasta ja Venezuelasta. Käsin kaivettuun tunneliin oli Vice-lehden mukaan asennettu jopa vesiputkia, joiden tarkoituksena oli pehmentää maaperää.