Tutkimus: Suomalaiset eivät usko rikastuvansa – unelmat murskaantuneet kahdessa vuodessa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ainoastaan neljäsosa suomalaisista uskoo, että he voisivat elää tulevaisuudessa vaurasta elämää. Muutama vuosi sitten 40 prosenttia uskoi elävänsä tulevaisuudessa rikkaampana, mutta nyt usko omaan vaurastumiseen on romahtanut.

Julkisuudessa usein arvostellaan kovasanaisesti yritystoiminnallaan, ahkeruudellaan tai sijoituksillaan rikastuneita, vaikka Suomessa on annettu jokaiselle avaimet omaan menestymiseensä. Danske Bankin teettämän Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten usko omaan vaurastumiseen vaikuttaa huolestuttavasti vähentyneen kahden viime vuoden aikana.

Kyselyyn vastanneista reilu kolmannes kertoi sijoittavansa rahojaan osakkeisiin, arvopapereihin tai vastaaviin. Eniten sijoittajia löytyi ikäluokasta 25–34-vuotta. Kolme neljästä suomalaisesta ei näe väärää siinä, että jotkut yrittävät tehdä niin paljon rahaa kuin rehellisin keinoin vain voivat. Toista mieltä oli vain reilu kymmenesosa.

Suomalaisten keskuudessa varakkuuden näyttämistä kuitenkaan ei aina katsota hyvällä. Ehkä juuri tästä syystä suomalaiset eivät myöskään pidä kaikkia vaurastumisen tapoja yhtä hyväksyttävinä.Kaikkein hyväksytyimmäksi tavaksi vaurastua koettiin säännöllinen säästäminen ja tiukka kulukuuri.

– Suurin osa suomalaisten varallisuudesta on kiinni kiinteässä omaisuudessa, kuten asunnoissa ja autoissa. Vain alle seisemän prosenttia varoista on talletuksia, osakkeita tai rahasto-osuuksia. Kansankapitalismi on Suomessa vielä alkutekijöissään, kun verrataan vaikkapa rakkaaseen naapuriimme Ruotsiin, mutta sijoittaminen ja säästäminen onneksi kiinnostavat nuoria aikuisia jatkuvasti enemmän, sanoo Danske Bank Suomen sijoitusalueesta vastaava johtaja Ville Orava.