Nettiostoksia Britanniasta? Varaudu suureen lisälaskuun ja byrokratiaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ovat varsinkin koronakriisin myötä lisänneet merkittävästi tilauksia verkkokaupoista, mutta Britanniasta tilattavien ostosten kanssa kannattaa jatkossa olla varovainen. Maa eroaa vuoden 2021 alusta Euroopan unionista, joten sieltä tehtävistä ostoksista tulee varautua maksamaan merkittävästi lisämaksuja.

Britanniasta tulevat yli 22 euron arvoiset lähetykset on jatkossa tullattava ja niistä on maksettava verot. Kauppahinnan päälle tulee maksettavaksi esimerkiksi arvonlisävero, joka on 24 prosenttia. Lähetyksen voit tullata netissä Tullin tullauspalvelussa tai ostaa tullauksen palveluna huolintayritykseltä. Tilaaja voi joutua maksamaan verojen lisäksi myös tullimaksun.

– Veron ja tullin määräytymistä ei ratkaise verkkokaupan sijaintimaa, vaan se, mistä maasta tavara toimitetaan, toimitetaanko tavara sinulle tullaamattomana, ja mikä on tavaran todellinen alkuperämaa, verohallinto täsmentää.

Suomen tullin mukaan Britanniasta lähetetyistä yli 150 euron arvoisista lähetyksistä maksetaan tullimaksu, jos tavara on valmistettu EU:n tai Britannian ulkopuolella. Tullimaksua ei tarvitse maksaa, jos tavara Britannian alkuperätuote ja tilaajalla on myyjän kauppalasku, jossa on alkuperävakuutus tavaran britannialaisesta alkuperästä. Ilman myyjältä saatua alkuperävakuutusta tullietuutta ei voida myöntää.

Jatkossa Britanniasta tehtävien nettiostosten kokonaishintaan tulee siis laskea varsinaisen tuotteen hinnan lisäksi kuljetuskaluston, arvonlisäverot ja mahdollinen tullimaksu sekä mahdollinen Postin käsittelymaksu. Viranomaiset muistuttavat, että Pohjois-Irlannin kanssa toimitaan jatkossakin kuten muiden EU-maiden kanssa.