Nuorten suomalaisnaisten masennus lisääntynyt – moni uupuu jo opiskeluaikana

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Eläketurvakeskus (ETK) on aloittanut uuden podcast-sarjan, jossa keskustellaan suomalaisnaisten lisääntyneistä mielenterveysongelmista. Mielenterveyden sairaudet ovat suomalaisten yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Erityisesti nuorten ja lähellä eläkeikää olevien naisten masennusperusteiset eläkkeet ovat lisääntyneet voimakkaasti vuodesta 2016.

– Miksi mieli on maassa maailman onnellisimmassa valtiossa, ja miksi juuri nuoret naiset sairastuvat masennukseen? Mitä ongelmalle pitäisi tehdä, onko uudesta Kansallisesta mielenterveysstrategiasta lääkkeeksi? Pitäisikö Suomen ottaa mallia Ruotsista, missä työelämä on joustavampaa ja fokus on ihmisen jäljellä olevassa työkyvyssä työkyvyttömyyden sijaan?, podcastissa kysytään.

Sama mielenterveyden häiriöiden kasvava trendi näkyy Kelan sairauspoissaolotilastoissa ja Tilastokeskuksen työolotutkimuksessa. Erityisesti naisten oireilu työelämässä on kasvanut kaikilla mittareilla. Lisäksi moni uupuu jo opiskeluaikana.

Lääkettä kaamoksen keskellä etsivät mielenterveysstrategian isä, professori Sami Pirkola, opiskelijoiden mielenterveyttä tukevan Nyyti Ry -järjestön puheenjohtaja Sanni Lehtinen ja Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Noora Järnefelt. Eläkekomitean puhetta johtaa tuttuun Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Kuuntele podcastia tästä.