Ilouutisia tulisen ruoan ystäville – chiliä säännöllisesti syövät voivat elää pidempään

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulisen ruoan syömisellä saattaa olla yllättäviä terveysvaikutuksia. Tutkijat ovat nimittäin havainneet säännöllisesti chilipippureita syövien saattavan elää muita pidempään. Alustavan tutkimustyön tuloksia esitellään tällä viikolla American Heart Association -järjestön Scientific Sessions 2020 -tapahtumassa.

Tutkijat seulasivat yhteensä 4 729 tutkimusta, jotka sisälsivät tietoa yli 570 000 Yhdysvalloissa, Italiassa, Kiinassa ja Iranissa asuvan ihmisen ruokailutottumuksista ja terveydestä. Harvoin tai ei koskaan chiliä syövien tietoja verrattiin säännöllisesti chiliä syövien tietoihin. Chiliä syövien sydän- ja verisuonisairauksiin kuolevaisuus oli 26 prosenttia vähäisempää, syöpäkuolleisuus 23 prosenttia vähäisempää ja yleinen kuolleisuusriski 25 prosenttia vähäisempi.

Chilin terveyshyötyjen tarkat syyt ovat epäselviä, mutta niiden epäillään liittyvän sen sisältämään kapsaisiiniin. Cleveland Clinicin kardiologi Bo Xun mukaan chilin syömisen voidaan kuitenkin varmasti todeta lisäävän elinikää vasta lisätutkimuksien myötä. Tutkimustiimi tulee jatkamaan eri puolilta maailmaa peräisin olevan datan analysointia, uutisoi Independent.