Kongressin valtaus Washingtonissa – neljä kuollut ja 52 pidätetty

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump hävisi presidentinvaalit, eikä häntä siis valittu toiselle kaudelle maan johtoon. Mies on toistuvasti väittänyt vaalitulosta vilpilliseksi, vaikka se on vahvistettu tuomioistuimissa. Eilen illalla Suomen aikaa Trump yllytti kannattajiaan suuntaamaan pääkaupungin Capitol Hillillä sijaitsevaan kongressiin.

Washingtonissa pidettiin samaan aikaan edustajainhuoneen jäsenten ja senaattoreiden yhteinen kokous, jossa oli määrä vahvistaa Trumpin vastaehdokkaan, demokraatti Joe Bidenin vaalivoitto. Mellakoitsijat onnistuivat tunkeutumaan sisään kongressitaloon. Sinne on hyökätty viimeksi vuonna 1814, kun Yhdysvallat oli sodassa brittejä vastaan. Mielenosoittajilla oli nyt mukanaan kyynelkaasua, pommeja ja aseita. Neljä ihmistä kuoli yhteenotossa.

Alueelle on asetettu hätätila Donald Trumpin loppukaudeksi, joka päättyy 20. tammikuuta. Trumpia kannattaneet poliitikot ovat kääntäneet miehelle selkänsä yksi toisensa jälkeen. Heitä on pyydetty jopa valehtelemaan presidentin puolesta, johon vain harva on suostunut.

– Väkivaltaisuudet, laittomuudet ja kongressin salien valtaus ovat hirmutekoja, jotka tarkoittavat suoraa hyökkäystä sitä instituutiota vastaan, jota minun oli tarkoitus puolustaa: Amerikan demokratian pyhyyttä, aiemmin Trumpia tukenut republikaani Kelly Loeffler kertoi The Wall Street Journalille.