Jäät ovat yhä paikoin heikkoja – näin varaudut veteen joutumiseen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotietojen mukaan jäihin vajoamisen seurauksena menehtyi viime vuonna ainakin 27 ihmistä. Edellisen kerran kuolleiden määrä nousi yhtä korkeaksi vuonna 2014. Tänä talvena hyinen vesi vaati jo joulukuussa ainakin kahdeksan alkutalven jäille rohjenneen hengen.

SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen kannustaa aina jäällä liikkuessa pitämään mielessä, että jää voi pettää alta. Silloin vaaratilanne ei tule niin suurena yllätyksenä ja on mahdollisuuksia toimia.

– Ihan minimivarustus jäällä kulkevalle ovat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat naskalit. Niillä voi veteen humpsahdettuaan saada otteen jään pinnasta ja saada vedettyä itsensä takaisin jäälle. Reppu kannattaa myös ennen lähtöä pakata kelluttavaksi esimerkiksi laittamalla vaihtovaatteita ilmavasti muovipussiin. Lisäksi kännykkä kannattaa pitää vesitiiviisti lähellä vartalon lämpöä, jotta sillä voi tarvittaessa soittaa apua.

Puhelimeen kannattaa ladata ennalta 112 Suomi -sovellus, koska sen kautta apua soittaessa hätäkeskus saa heti tarkat sijaintitiedot. Näin aikaa ei mene ensin etsintöihin isolla vesistöalueella. Lue lisää ohjeita Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) nettisivuilta.

– Jos jäistä pääsee pois omin voimin tai kaverin avulla, kannattaa myös silloin ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen. Näin vältytään turhilta suurilta pelastusoperaatioilta, jotka joskus saavat alkunsa, kun joku luulee kuulleensa avunhuutoja tai on nähnyt esimerkiksi tavaroita jäällä. Toki aina pitää hälyttää apua, jos epäilee jonkun joutuneen veden varaan, sanoo LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen.