Maapallo pyörii aikaisempaa nopeammin – tutkijat harkitsevat vuoden lyhentämistä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapallon pyörimisnopeus ei suinkaan aina pysyttele samanlaisena. Nyt Maapallon pyörimisnopeuden on kuvailtu olevan nopeimmillaan 50 vuoteen, minkä ansiosta tutkijat ovat ehdottaneet niin kutsutun negatiivisen karkaussekunnin käyttöönottoa.

19. heinäkuuta 2020 oli mittaushistorian lyhin, jääden Daily Mail -lehden mukaan 1,4602 millisekuntia lyhyemmäksi täydestä 24 tunnista. Tutkijat ovatkin ehdottaneet, että vuodesta poistettaisiin yksi sekunti maan pyörimisen ja ajankulun tasaamiseksi. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun ihmiskunta olisi ottanut käyttöön negatiivisen karkaussekunnin.

Vaikka negatiiviseen karkaussekuntiin ei ole toistaiseksi turvauduttu, on päinvastaista tehty useaan otteeseen. Koordinoituun yleisaikaan on lisätty yksi sekunti yhteensä 27 kertaa viimeisten 50 vuoden ajan. Viimeksi vuosi piteni yhdellä sekunnilla vuonna 2016.