Suomalaiset tarvitsevat paluuta juurilleen – eivät osaa enää syödä silakkaa tai särkeä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalaiset arvostavat kotimaisia kaloja, mutta eivät osaa hyödyntää niitä enää ruoanlaitossa. Suomalaisissa ruokapöydissä tarjoillaan eniten tuontikalaa. Uudessa kyselytutkimuksessa selvitettiin, miksi kaupunkilaiset valitsevat tai jättävät valitsematta kotimaista villikalaa lautasilleen.

Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tuore kyselytutkimus suomalaisten kuluttajien kalankäytöstä kertoo, että suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa. Tutkimukseen osallistuneet kertoivat käyttävänsä kuitenkin eniten lohta, kirjolohta sekä tonnikalaa. Silakkaa käytti vain 41 prosenttia vastaajista ja särkikaloja ainoastaan 11 prosenttia.

Silakkaa lautaselleen valinneet kertoivat tärkeimmiksi syiksi kotimaisuuden, edullisuuden ja perinteisyyden. Särki valittiin puolestaan kotimaisuuden, vaihtelun ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Tutkimus selvitti myös, miksi näitä kaloja ei valita: tottumattomuus, maku, osaamattomuus ja ruodot olivat syitä, joiden takia silakka tai särkikala jätetään ostamatta. Toisin sanoen suomalaisten kannattaa kaivaa mummon keittokirjat esille ja opetella perinteet uudestaan.