Pablo Escobarin virtahepoja vaaditaan lopetettaviksi – uhkaavat Kolumbian ekosysteemiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman tunnetuimpiin huumeparoneihin lukeutunut Pablo Escobar tienasi kulta-aikoinaan valtavia omaisuuksia. Edesmennyt rikollispomo käytti varojaan erikoisiinkin asioihin, kuten oman eläintarhan ylläpitämiseen Kolumbiassa. Eläintarhan irti päässeistä virtahevoista on sittemmin tullut riesa paikalliselle luonnolle.

Kolumbiassa vieraslajiksi määriteltyjen virtahepojen vaikutus paikalliseen ekosysteemiin ja ihmisiin on herättänyt runsaasti huolta. Eläimet ovat esimerkiksi heikentäneet paikallisten vesistöjen vedenlaatua, sillä niiden ulosteet ovat toimineet lannoitteena sinilevälle. Nopeaan tahtiin lisääntyvien virtahepojen aiheuttamien ekologisten ja taloudellisten haittavaikutusten pelätään olevan pitkäkestoisia.

Yritykset steriloida virtahepoja eivät ole tuottaneet toivotunlaisia tuloksia. Niinpä tutkijat ovatkin NBC-uutissivuston mukaan kehottaneet viranomaisia aloittamaan eläinten lopettamisen niiden kannan pienentämiseksi. Kaikki eivät tosin suhtaudu ajatukseen lämmöllä, sillä osa paikallisista asukkaista on pitänyt edesmenneen huumeparonin virtahepoja jopa potentiaalisena turistivetonaulana.