Instagram poisti satoja kaapattuja tilejä – käyttäjänimistä maksettiin tuhansia dollareita

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Instagram on aloittanut mittavat toimet OGUsers-hakkeriyhteisöä vastaan. Palvelusta on poistettu satoja tilejä, jotka oli hakkeroitu ja myyty eteenpäin OGUsersin foorumilla niistä suuria summia maksaneille.

Hakkerit olivat kaapanneet Instagram-tilejä niiden haluttujen käyttäjänimien vuoksi. Useissa tapauksissa ne ovat olleet yksinkertaisia ja uniikkeja sanoja, joista on muodostunut joillekin tahoille eräänlaisia statussymboleita. Käyttäjänimistä maksettiin jopa tuhansia dollareita.

Hakkerit kaappasivat Instagram-tilejä muun muassa niin kutsutun SIM swap -huijauksella, jossa tilin salasana vaihdetaan käyttäjän puhelinnumeroa hyödyntämällä. Instagramin mukaan tilejä kaapattiin myös esimerkiksi häirinnän ja kiristyksen avulla.

Instagram kertoo jäädyttäneensä noin 400 tiliä OGUsersin vastaisissa toimissa. Poistettujen käyttäjien joukossa oli Motherboard-sivuston mukaan muun muassa OGUsers-foorummilla hakkeroitujen tilien myynnin välikätenä toiminut taho.