Ravintolamatka Puolaan – ikimuistoinen makumaailma yhdistyy historiaan

Lux Matkailu Ruoka · Terhi Piiroinen

Keskiaikaista ja slaavilaista ruokakulttuuria yhdistävä Puola on seuraava ravintolamatkaajan ykköskohde. Lyhyen matkan päässä Suomessa sijaitseva maa tarjoaa runsaasti edullista olutta ja herkullista ruokaa. Puolalainen ruokakulttuuri on hyvin monimuotoinen ja maassa on nykyään vegaaniravintoloita perinteisten liharuokien rinnalla.

Maan erikoisherkku on bigos-niminen hapankaali-lihapata ja täytetyt pierogi-piiraat. Puolan matkailutoimistossa Tukholmassa työskentelevä Monika Pawlowskan mukaan kannattaa kaikkien kokeilla puolalaista verimakkara kaszankaa ja usein raastetun punajuuren tai hapankaalin kanssa tarjottavaa schabowy-leikettä. Maininnan ansaitsevat myös Puolan maukkaat riistaruoat ja vientituote hunaja.

Pawlowskan mukaan gastronomian ystävä löytää paljon uutta koettavaa esimerkiksi Gdańskista ja biisoneistaan tunnetussa Podlasiassa. Kaivosperinnekaupunki Kotowicen ravintoloissa nautitaan naudanlihakääryleistä ja ryynimakkarasta. Matkata kannattaa Krakovaan, Varsovaan, Łódźiin ja monia tunnustuksia saaneista fine-dining-ravintoloistaan tunnettuun satumaiseen Wrocławiin sekä makeiden St. Martinin croissanttien ja kauniin vanhankaupungin Poznańiin.