Uusi kameleonttilaji on maailman pienin matelija – valtava sukuelin suhteessa kokoon

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat löytäneet uuden kameleonttilajin, joka saattaa olla maailman pienin matelija. Liskolla on häntänsä kera pituutta vain pari senttiä. Matelijalajin koirailla on tosin kokoonsa nähden isokokoiset sukuelimet.

Brookesia nana, minikokoinen kameleontti, löydettiin Madagaskarin pohjoisosasta. Lajin koirasyksilön pituudeksi mitattiin ilman häntää vain 13,5 milliä ja hännän kanssa 21,6 millimetriä, kun taas naaras oli 19,2 milliä ilman häntää ja 28,9 milliä hännän kera. Lajin uskotaan olevan erittäin harvinainen ja uhanalainen.

Vaikka matelija on erittäin pieni, huomasivat tutkijat koiraan hemipeniksen eli parillisen siittimen olevan sen kokoon nähden suuri. Tutkijat epäilevät Scientific Reports -tiedejulkaisun mukaan siitinten suuren koon helpottavan lisääntymistä kooltaan isompien naaraiden kanssa. Kameleonttien yleisen pienen koon uskotaan puolestaan johtuvan niiden asuinpaikkana toimivan Madagaskarin saaren rajatuista luonnonvaroista.