Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö: ”Sokerin lisäksi verotettava suolaa ja kovaa rasvaa”

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomen sosiaali- ja terveysalan valtakunnallinen kattojärjestö SOSTE ehdottaa, että Suomessa aloitettaisiin terveysperusteinen verotusmalli. Se puuttuisi liialliseen sokerin, suolan ja tyydyttyneen rasvan saantiin.

– Tavoitteena on ohjata kulutusta ja elintarvikkeiden tuotekehitystä kansanterveyden näkökulmasta parempaan suuntaan. Onnistuessaan vero vähentää elintaso- ja kansansairauksia, pienentää terveydenhoitokuluja sekä parantaa ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia, järjestöstä kerrotaan.

Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Kosken mukaan SOSTEn luoman veromallin tavoitteena on siirtää kulutusta saman tuoteryhmän sisällä terveellisempään vaihtoehtoon, koska enemmän sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa sisältävä tuote olisi hintavampi. Samalla hänen mukaansa se luo elintarviketeollisuudelle kannustimen tuottaa terveellisempiä tuotteita.

– Veron suuruus riippuu tuotteen sokeri-, suola- ja kovan rasvan pitoisuuksista. Vero kasvaa, mitä useampi ravintoaine ylittää Sydänmerkki-kriteeristön raja-arvot. Mikäli raja-arvot alittuvat, on tuote verolta vapaa. Sydänmerkki-kriteeristön ulkopuolelta veron piiriin nostetaan esimerkiksi makeiset, suklaat sekä makeat ja suolaiset naposteltavat, avaa SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas.

Voit tutustua terveysperusteiseen verotusmalliin tästä.