Lähes puolet matkustajista Viroon alkoholin perässä – verotulot saisi Suomeen järkevällä politiikalla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry jyrähtää uusimmassa tiedotteessaan, että suomalaiset matkustivat viime vuonna Viroon hakemaan edullista alkoholia koronaviruksesta huolimatta. Suomalaiset toivat keskimäärin 32 litraa alkoholijuomia Viron-matkaltaan. Tuotavan lastin litramäärä tuplaantui edellisvuodesta, sillä vuonna 2019 määrä oli 16 litraa matkustajaa kohden.

– Edulliset alkoholiostot eivät ole olleet suomalaisille koskaan aiemmin yhtä merkittävä syy matkustaa Viroon kuin koronavuonna 2020. Viime vuonna yli 40 prosenttia matkustajista kertoi, että edullinen hintataso oli ainoa tai merkittävä syy matkustaa laivalla Viroon, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry kertoo.

Alkoholiverotuksessa tapahtuneet muutokset näkyvätkin varsin hyvin nimenomaan oluen tuonnissa. Kolme veronkorotusta Virossa vuonna 2017 vähensivät oluen tuontia, kun taas alkoholiveron korotus Suomessa vuosien 2018 ja 2019 alussa sekä Viron tekemä veronkevennys kesällä 2019 käänsivät oluen tuonnin nousuun.