Asuntomurtoja tehdään etenkin loma-aikoina – muista nämä asiat kodin turvaamisessa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Etelä-Suomessa alkavat hiihto- ja talvilomat houkuttelevat rikollisia asuntomurtoihin. Asuntoihin kohdistuvia varkauksia voi ennaltaehkäistä vaikeuttamalla asuntoon murtautumista ja tekemällä asunnosta epäkiinnostavan varkaalle.

Uutisissa on ollut viime aikoina tapahtuneita asuntomurtoja, joissa varkaat ovat menneet vara-avaimella luvatta kiinteistöihin tai asuntoihin sisään. Tuorein tapaus lienee Lappeenrannan Lauritsalan kaupunginosassa, jossa varkaat olivat sotkeneet paikkoja ja mahdollisesti anastaneet omaisuutte 12.-16. helmikuuta välisenä aikana.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja, tai muuten asiasta tietäviä ilmoittamaan havaintonsa sähköpostilla vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse 029 5414 559. Alla on tärkeitä vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon kodin turvaamisessa.

– Lukitse kaikki asunnon ovet ja ikkunat.

– Käytä asunnon turvalukkoa.

– Jos et ole varma, missä kaikki kodin avaimet ovat, vaihda lukot.

– Älä pidä vara-avainta helpossa paikassa.

– Valaise pihasi. Pidä valoja, jos asunto on tyhjillään. Varkaat valitsevat mieluummin hämärän kohteen.

– Turvaudu naapuriapuun. Tyhjennetty postilaatikko ja tehdyt lumityöt viestivät siitä, että asunnossa on asukkaat paikalla.

– Hanki hälytysjärjestelmä tai kameravalvonta.