Koronasuoja pillerillä tai nenäsuihkeella? Tutkijat selvittävät uusia tapoja rokotuksiin

Terveys · Tim Isokivi

Koronarokotteita on toistaiseksi jaettu pistosten muodossa, mutta tulevaisuudessa niitä saatetaan antaa myös toisella tavalla. Brittiläinen yliopisto tutkii parhaillaan suun tai nenän kautta annettavien rokotteiden mahdollisuutta.

Oxfordin yliopiston rokotetutkimuksen osaston professori Sarah Gilbertin mukaan tutkijat ovat alkaneet selvittämään uusia muotoja jakaa rokotetta. Hänen mukaansa nykyinen muoto ei ole välttämättä paras mahdollinen tapa suojautua hengitysteihin iskevää virusta vastaan. Immuunijärjestelmää olisi nimittäin tärkeintä aktivoida hengitysteiden ylä- ja alapäässä.

Independent-lehden mukaan yliopiston tutkijat selvittävät parhaillaan, voitaisiinko koronarokotetta jakaa pillerin tai nenäsuihkeen muodossa. Monia muita rokotteita jaetaan Gilbertin mukaan jo nenän kautta. Uusien koronarokotemuotojen kehittäminen voi kuitenkin viedä aikansa, joten vielä toistaiseksi rokotuksia tullaan jakamaan suonensisäisesti pillereiden tai suihkeiden sijaan.