Tutkimus: Silmälaseja käyttävillä ehkä pienempi riski koronatartuntaan

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sen lisäksi että silmälasit parantavat käyttäjiensä näkökykyä, voi niillä olla yllättävämpikin terveysvaikutus. Tuoreen tutkimuksen perusteella silmälasien käyttäjillä saattaa olla jopa kolme kertaa pienempi todennäköisyys saada koronavirustartunta.

Tutkimuksessa perehdyttiin yhteensä 304 sairaalan potilaaseen Pohjois-Intiassa sijaitsevassa sairaalassa. Potilaat olivat 10-80 -vuotiaita, ja heistä kaikilla oli koronan oireita. Heistä 19 prosenttia käytti silmälaseja suurimman osan ajasta.

MedRxiv-sivustolla alun perin julkaistussa tutkimuksessa ihmisten huomattiin koskettelevan kasvojaan keskimäärin 23 kertaa tunnin aikana ja silmiään keskimäärin kolme kertaa tunnissa. Silmälaseja käyttävien tapauksessa koronaviruksen tarttuminen vaikutti olevan 2-3 kertaa muita pienempi. Independent-lehden mukaan tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että silmälasien käyttö vähentää silmien alueen suoraa koskettelua.

Tutkijat epäilevät silmien alueen koskettelun ja hieromisen olevan merkittävä tekijä viruksen leviämisessä. Tutkimusta ei kuitenkaan ole vertaisarvioitu, joten lisäperehtymistä aiheeseen vaaditaan ennen kuin silmälasien käytön voidaan varmasti todeta vähentävän koronariskiä.