Kevät tulee! Nopeusrajoitukset muuttuvat jo E18-moottoritiellä

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen tieliikennelakia on muokattu viime vuosina siten, että talvi on käsitteenä häilyvämpi. Samat rajoitukset eivät voi koskea Pohjois-Lappia ja eteläisintä Suomea. Esimerkiksi Turusta Vaalimaalle kulkeva moottoritie saa jo tänään kesänopeudet käyttöön.

Tämä tarkoittaa sitä, että Turusta Vaalimaalle kulkevalla E18-tiellä saa ajaa 120 kilometriä tunnissa, mikäli olosuhteet sen sallivat. Siirtymäaikana nopeusrajoitukset on nostettu silloin, kun on valoisaa ja erittäin hyvät sää- ja keliolosuhteet. Pimeään aikaan tai talvisissa keliolosuhteissa myös siirtymäajan tieosuuksien korkein mahdollinen nopeusrajoitus on kuitenkin 100 km/h.

– Kevään ajokelit vaihtelevat nopeastikin, joten ollaan ratin takana nyt valppaina. Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Kiinnitetään erityishuomiota siis turvaväleihin ja tilannenopeuteen, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen.