Moottoripyörätapahtumasta todellinen koronalinko – pelätään johtaneen jopa 250 000 tartuntaan

Ohhoh! · Tim Isokivi

Koronavirus voi tunnetusti levitä helposti suurissa yleisötapahtumissa. Taannoin yhdysvalloissa järjestetyn moottoripyörätapahtuman pelätään aiheuttaneen tartunnoissa todellisen koronalingon.

Etelä-Dakotan Sturgisissa järjestettiin elokuun alussa 10-päiväinen Sturgis Motorcycle Rally, johon osallistui yli 460 000 moottoripyöräharrastajaa. IZA – Institute of Labor Econimics -instituutin tutkimuksen perusteella jopa yli 266 000 uutta korontartuntaa saattoi liittyä tapahtumaan suoraan tai välillisesti. Tutkimus toteutettiin analysoimalla matkapuhelindataa ja tutkimalla koronatapauksia sekä ennen että jälkeen tapahtuman.

Tutkimuksen tekijät ovatkin kuvailleet Sturgis Motorcycle Rallya termillä superspreader, eli superlevittäjä. Tapahtuma on saattanut aiheuttaa yhteensä yli 12 miljardin dollarin terveydenhuoltokulut. Etelä-Dakotan kuvernööri Kristi Noem on sittemmin julkaissut tiedotteen, jossa hän kyseenalaistaa tutkimuksen paikkansapitävyyden ja kutsuu sitä Forbes-lehden mukaan fiktioksi.